PHP’de Mail İşlemleri

MAİL İŞLEMLERİ
Mail işlemleri PHP’de okadar kolaydırki anlattığımda sizde hemence kavrayacaksınız.Kendi bilgisayarınızda mail gönderebilmek için öncelikle pop3/smtp yazılımının bulunması gerekmektedir.Eğer Linux veya WindowsNT/2000 işletim sistemleri kullanıyorsanız bu yazılıma ihtiyacınız yok çünki o yazılım kendiliğinden sisteminizde yüklenmiştir.Ama Windows95/98/ME kullanıyorsanız POP3/SMTP yazılımını internetten indirmeniz gerekmektedir.Bunun için şu adresten pop3 yazılımını indirmeizde yarar var. http://www.infradig.com Bu konuyla ilgili gerekli detaylı bilgiyi almak için tıklayın.
Mail göndermek için kullanacağımız tek komut mail(); komutudur.Basit olarak mail göndermek için şu şekilde bir komut verilir.

mail (“gönderilecek_kişinin_mail_adresi”,”Konu”,”Mesaj”);

Burada ilk tırnak işaretleri içerisine maili göndereceğimiz kişinin mail adresini giriyoruz.Sonra ikinci tırnak işaretleri içerisinede gönderilecek olan mailin konu kısmında yazılmasını istediğimzi yazıyı, üçüncü tırnak işaretleri içerisine de mesajımızı yaıyoruz.
Bu şekliyle bir mail gönderdiğinizde gönderilen kişiye serverdan varsayılan bir mail adresinden mail atılır.Ama siz mail göndereceğiniz kişiye sizin mail adresinizden mail atılmasını istiyorsanız üç adet olarak kullandığımız tırnak işaretleri içerisine bir dörtüncüyü koyarız.Bu buna benzer işlemlerin bir sıralanışını altta verdik.

From (Mailin kimden geldiğini gösterir)
Reply-to (Cevabın yollanacağı adres)
Cc (Karbon kopya)
Bc (Göndereceğiniz mailde mail adresinizi gizler)
$mail_adresim=”adresim@adres.com”;
$gonderilecek_adres=”aspetonline@veezy.com”;
$konu=”Mail gönderme Denemesi”;
$mesaj=”Bu bizim ilk mail gönderme denemesidir.\nEğer gitti ise ne mutlu bize”;
$ek=”Reply-To: cevap_adresi@adres.com”;
mail($gonderilecek_adres, $konu, $mesaj, $ek) or die (“Mail gönderilemedi”);

Burada gördüğünüz gibi mail fonksiyonlarını değişkenlerde sıralıyoruz.Sonra mail fonksiyonun içerisine yerleştiriyoruz.Biz burada bir tane ek değişkeni kullandık.Biz ek değişkeninde Reply-To komutunu girdik.Bu mail gönderildiğinde kullanıcı cevapla dediğinde ek değişkeninde girilen maile cevabı gidecektir.
İstenildiğinde maili şekillendirmekte mümkündür.Mesela mailimizi bir metin gibi değilde HTML kullanarak şekiller, resimler gibi etkenleride bütünleşik olarak göndermeniz mümkün bunun içinde mail fonksiyonun içerisine 4. değişkene şu komutu eklemeniz gerekir.

$ek=”Content-Type: text/html; charset=iso-8859-9″;

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*