PHP’de While Döngüsü

WHILE DÖNGÜSÜ
     Döngüler; belli bir sonucun gerçekleşinceye kadar tekrarlanmasından ibarettir.Burada dikkat etmemiz gereken husus programın icraı sırasında koşulun gerçekleşmesinde bir sonun belirtilmesidir.Aksi takdirde PHP işletilen programı sürekli yazacağından programınız çökecektir.
     Mesela sayfamıza 1 den 100’e alt alta sayı yazacağız.Bunu tutupda tektek yazmaya kalkmak ahmaklıktan başka birşey değildir.İşte burada PHP while döngüsünü bize veriyor.Yazılışı:

 
while ( $koşul ) {
koşul doğru ise yapılacak işler
}

     Bu döngüleri kullanabileceğimiz alanlar saymakla bitmez.İlerki konularda göreceğimiz gibi mesela MYSQL’den alınan bilgiler ışığında tablo oluşturacağız. MYSQL’de 10 veri varsa 10 satır yapacak, 50 veri varsa 50 satır yapması için while döngüsünden yararlanacağız.Şimdi ilk örneğimizde 1’den 20’ye kadar sıralı bir liste oluşturalım.


$sayac=1;
while ( $sayac <= 20 ) {
print "$sayac<br>";
$sayac++;
} 

     Burada ilk olarak bir sayac değişkeni yaptık ve değerinide 1 koyduk.Sonra while döngüsünün içerisine yapacağımız işin yani 1’den 20’ye kadar sıralı bir listenin 1’den başlayacağını ve 20’ye kadar gelince duracağını söylüyoruz.Daha sonra print komutu ile değişkenimizi yazıyoruz.En sonundada değişkenimizi yazıyoruz ve sonuna iki adet artı işareti koyuyoruz.Bu sayac görevini görecektir.Eğer bu $sayac++ yı koymasaydık döngümüz sonsuza dönecekti.Yani durmadan 1 yazacaktı. Baska bir örnek verelim.


$sayac=1;
while ( $sayac <= 6) {
print "<h$sayac>kayamehmet.com</h$sayac>\n";
$sayac++;
}

Burada da kayamehmet.com cümlesini hem 6 kez ekrana basıyor hemde cümlenin büyüklüğünü belirleyen h kısmına sayca değişkenimizi koyduğumuzdan cümleyi küçükten büyüğe doğru sıralıyor.Şimdide döngümüzle hem tablo yapacağız hemde while döngüsünün alternatif yazımını kullanacağız.     

print "<table border=1 align=center>\n";
$sayac="a";
$sayac1=1;
while ( $sayac1 <= 25):
print "<tr><td>$sayac</td></tr>\n";
$sayac++;
$sayac1++;
endwhile;
print "</table>";

Burada tek yazılacak sabitleri while döngümüzün içerisine yazmıyoruz.Eğer while döngümüzün içerisine yazarsak onlarda dönecektir ve yanlış HTML kodu üretmiş olacağız.Tablomuzda alfabeyi sıralamak istediğimizden dolayı iki adet sayaç yapmamız gerekiyor.Birincisi kaç adet tablonun olacağını belirleyecek.İkinciside alfabeyi sırayla yazacak.Bunun için ilk olarak alfabenin hangi harfınden başlanacağını $sayac değişkenine giriyoruz.Daha sonra $sayac1 değişkenini oluşturuyoruz.Sonrada while döngümüzü yazmaya başlıyoruz.İngilizce alfayeyi yazma imkanımızdan dolayı 25 harf olduğundan while yi 25 kez döndürüyoruz.Daha sonrada tabloyu oluşturacak HTML kodunu print ile yazdırıyoruz.Tabi bunun içerisine de $sayac değişkenini yazıyoruz.Sonrada bu değişkenleri sayaçlandırmak için sonlarına ++ koyuyoruz.En sonunda da tablomuzu kapatıyoruz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*