PHP ile MySQL

PHP ile MySQL
Şu ana kadar Php’nin çoğu komutlarını öğrendik.Şimdi sıra geldi web sayfalarımızı gerçek anlamda etkileşimli kılmak için veritabanından yararlanmaya.Bunun için önce kendi başına çalışan MySQL’in komutlarını gördük.Şimdi sıra geldi bu komutları PHP’nin komutlarıyla birleştirmeye.Şimdi ilk olarak MySQL’e nasıl bağlanırız onu görelim.

mysql_connect(“localhost”,”kullanici_adi”,”sifre”);

     MySQL’e bağlanmamız için bu komutu kullanıyoruz.Bu komutun içerisine ilk olarak serverimizin adresini, ikinci olarak MySQL’in kullanıcı adını ve son olarakda şifremizi giriyoruz.Eğer PHP, MySQL’e bağlanamazsa PHP hata veririse sizin için iyi olacaktır bunuda şöyle yaparız.

mysql_connect(“localhost”,”kullanici_adi”,”sifre”) or die (“MySQL veritabanına bağlanamadım”);

     PHP’yi MySQL veritabanına bu komutla bağladık.Şimdi sıra geldi PHP’nin hangi veritabanının içeriside işlem yapacağını belirlemeye.Bunuda şu komut gerşekleştiriyor.

mysql_select_db(“veritabanının_adı”) or die (“MySQL’de veritabanını bulamadım”);

     Burada gördüğünüz gibi PHP ile MySQL’e bağlantı gerçekleştiriyoruz.Eğer PHP, MySQL’e bağlantı gerçekleşmezse bu komutlar hata verecek ve dolayısıyla sizinde nerede hata yaptığınızı anlama şansınız doğacaktır.PHP, MySQL’den veri çekemesi veya veri göndermesi için ilk önce MySQL’e sorgu göndermesi gerekir.Yani MySQL’e ne yapacağını bildirmesi gerekir.Bu işide mysql_query() komutu gerçekleştirir.

mysql_query(“INSET INTO liste (ad,soyad,username,sifre,mail) VALUES (‘ilker’,’Mete’,’rize’,’123456′,’mail@mail.com’)”);

     Yani burada biz önceden oluşturmuş olduğumuz liste veritabanına veri girişi sağlayacağımızı bildiriyoruz.Bu komutu bir değişkene atadığımızda basit bir if deyimi ile MySQL’imize verilerimizi gireriz.Şimdi bunu örneğer dökersek.


<?php
mysql_connect("localhost","root") or die ("MySQL'e bağlanamadım");
mysql_select_db("deneme2") or die ("MySQL'de veritabanını bulamadım");
$veri=mysql_query("INSERT INTO liste (ad,soyad,username,sifre,mail) VALUES ('ilker','Mete','rize','123456','mail@mail.com')");
if ($veri){
print "Veriler MySQL'e kaydedildi.";
}else{
print "Bir hata olduğundan veriler kaydedilemedi.";
}
?>

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*