HTML Nedir?

HTML (Hyper Text Markup Language) kısaca web sayfalarımızın tasarlanmasında kullanılan basit bir programlama dilidir. Sanırım HTML hakkında bundan fazlası başlangıç için gereksiz. HTML’nin kolaylığı, birazda İngilizce biliyorsanız, hemen ortaya çıkıyor. Çünkü İngilizce konuşur gibi, bilgisayarınıza bir takım komutları yerine getirmesini söylüyorsunuz. Çaresiz bilgisayar da denileni yapıyor.

Ama üzülerek söyleyeceğim, web sitesi tasarlamaya başlayanlar, HTML’nin temelini öğrenmek yerine, FrontPage gibi WYSIWYG (What you see is what you get-Ne görüyorsan o çıkar) diye anılan Editör programlarına rağbet ediyorlar. Bunun sonucunda pek öyle güzel bir şey çıkarmayı da becerdikleri söylenemez (en azından başlangıc aşamasında.)

Halbuki WYSIWYG programlarla çalışacaklarına HTMLnedir.com gibi web sitelerinin HTML derslerini biraz okusalar, sonra burada yayınlayacağımız ipuçlarını değerlendirseler, aynı zamanda başkalarının hazırlamış olduğu sayfaları sağ tıklayıp, kaynağını görüntülüyerek inceleseler, kendileri için daha faydalı olur.

Böylece çok basit tasarlanmış fakat etkileyici Web Sayfaları hazırlayıp, gönül verdikleri bu işe güzel bir başlangıç yapmış olurlar.

Artık bu noktadan sonra HTML Hilelerine geçiş yapabiliriz. Eğer HTML hakkında en ufak bir fikriniz yoksa gidip, HTMLnedir.comden biraz okuyun, sonra gelin ( bu arada bizim HTML derslerimiz de sanırım Mayıs ortalarında hazırlanmış olur.) Benim sabrım yok diyenler ise aşağıdan itibaren dediklerimizi uygulasın, nasılsa az sonra onlar da biraz okumaya gidenlere katılırlar.

Önce HTML Editör Programınızı açın (Bakın artık bu nedir diye sormayın, bildiğinizi varsayarak bundan sonrasını yazıyoruz, ona göre.) HTML editör programınız yoksa, Anasayfadaki HTML Editör programı download linklerinden benim de favorim olan 1st Page2000 ‘i veya herhangi birini download edin. Yok kardeşim daha neler, daha basit bir şey söyle bize derseniz, o zaman Windows, Programlardan Donatıları, oradan da Not Defteri yada Note Pad’i açın.

Not Defterinde temiz bir sayfa açık dursun. Bundan sonra gelecek program kodlarını kes ve yapıştıryapacaksınız, sonra da, sayfayı farklı kaydet ile saklayacaksınız. Yalnız, Farklı Kaydet yaparken dosyanın ardına html uzantısı gelecek. Yani dosyanızı dosyaadı.html şeklinde kayıt ediniz. Böylece tasarladığınız sayfa web sayfası gibi yayınlanabilir bir özelliğe kavuşmuş olur.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*